Test osebnosti po Eysencku

Pred vami je nekaj vprašanj o vašem doživljanju, vedenju in ravnanju. Na vsako vprašanje odgovorite z DA ali NE. Če kakšna trditev za vas velja samo delno, odgovorite, kakšno je vaše najbolj običajno doživljanje, vedenje in ravnanje. Poskusite ne hiteti ter hkrati za posamezno vprašanje ne porabiti preveč časa. Test predvideva, da zabeležite svojo prvo reakcijo, ne rezultat dolgotrajnega razmišljanja. Izpolnjevanje celotnega vprašalnika ne bi smelo trajati več kot nekaj minut. Vsekakor pa ne izpustite nobenega vprašanja. Ni pravilnih ali napačnih odgovorov, saj ne gre za preizkus sposobnosti, ampak za opisovanje vaše osebnosti.

Rezultati testa bodo pokazali vašo pozicijo na dimenzijah ekstravertnost in introvertnost, čustvena stabilnost in nevroticizem ter potreba po odobravanju. Skupni rezultat vaše pozicije na koordinatah ekstravernnosti in nevroticizma vas bo umestil v polje enega od štirih karakterjev: melanholik, kolerik, flegmatik in sangvinik. Po številu točk (od 0 do 24), ki jih boste zbrali na eni in drugi dimenziji, lahko približno ocenite, kako bližje ste zunanjemu krogu sheme osebnostne strukture. Bližje zunanjemu krogu kot se nahajate, tem bolj so vaše osebnostne lastnosti izrazite.

Upoštevajte, da je EPI zelo poenostavljena vrsta lestvice za merjenje osebnosti ter da je ta test namenjen predvsem razvedrilu. Verjetno boste v opisih našli nekatere lastnosti, ki za vas ne držijo najbolj. Malo verjetno je namreč, da je vaša osebnost čista različica katerega od konceptov. Vaša osebnost je v resnici veliko preveč kompleksna, da bi jo lahko stisnili v teoretični koncept enega od štirih karakterjev.

1.Pogosto si želite, da bi se vam dogajalo več razburljivega.
2.Pogosto potrebujete družbo prijateljev, da se dobro počutite.
3.Običajno ste brezskrbni.
4.Težko sprejmete zavrnitev.
5.Običajno se ustavite in premislite, preden kaj storite.
6.Vedno držite obljubo. Tudi ko obljubite narediti nekaj, kar je za vas zelo neprijetno.
7.Vaše razpoloženje pogosto niha.
8.Pogosto kaj naredite ali izrečete, ne da bi o tem premislili.
9.Včasih ste nesrečni brez pravega razloga.
10.Naredili bi skoraj kar koli, če bi vas kdo izzval.
11.Kdaj ste nenadoma sramežljivi, ko želite govoriti s privlačnim neznancem.
12.Občasno izgubite živce in se razjezite.
13.Pogosto počnete kaj po trenutnem navdihu.
14.Pogosto vas skrbi, kaj bi morali storiti ali povedati.
15.V povprečju se raje odločite za samostojne aktivnosti kot za druženje z ljudmi.
16.Enostavno je prizadeti vaša čustva.
17.Radi hodite ven in v družbo.
18.Občasno imate misli in ideje, za katere ne bi želeli, da jih drugi ljudje poznajo.
19.Včasih prekipevate od energije, drugič pa ste čisto brez nje.
20.Raje imate malo prijateljev, ki so posebej dobri.
21.Pogosto sanjarite.
22.Če kdo na vas kriči, običajno kričite nazaj.
23.Pogosto vas navdajajo občutki krivde.
24.Zase lahko rečete, da imate samo dobre in koristne navade.
25.Na živahni zabavi se običajno lahko prepustite uživanju.
26.Zase bi rekli, da ste napeti.
27.Drugi bi za vas najbrž rekli, da ste zelo živahni.
28.Ko zaključite s kakšnim pomembnim delom, se vam pogosto zdi, da bi ga lahko opravili bolje.
29.Ko ste z drugimi ljudmi, ste večinoma tiho.
30.Včasih imate radi spletke in ogovarjanje.
31.Zaradi razmišljanja pogosto ne morete zaspati.
32.Ko bi radi kaj izvedeli, raje pogledate na splet, kot da bi koga vprašali osebno.
33.Včasih vam razbija srce zaradi vznemirjenosti.
34.Radi imate delo, ki od vas zahteva natančnost in pozornost.
35.Včasih imate napade tresenja in trepetanja.
36.Na carini bi vedno vse prijavili, tudi če bi bilo kaj nemogoče odkriti.
37.Sovražite biti v družbi ljudi, kjer se pogosto šalijo eden na račun drugega.
38.Ste razdražljivi.
39.Radi počnete zadeve, pri katerih je treba hitro reagirati.
40.Skrbijo vas grozne stvari, ki bi se lahko zgodile.
41.Vaš način gibanja počasen in umirjen.
42.Ste kdaj zamudili na sestanek ali v službo?
43.Ali imate pogosto nočne more?
44.Ali tako radi govorite z ljudmi, da nikoli ne zamudite priložnosti pogovora z neznancem?
45.Vas mučijo bolečine?
46.Bi bili zelo nesrečni, če večino časa ne bi videli veliko ljudi?
47.Bi rekli, da ste živčna oseba?
48.Ali so med vsemi ljudmi takšni, ki jih zagotovo ne marate?
49.Bi zase rekli, da ste dokaj samozavestni?
50.Vas kritika vas ali vašega dela zlahka prizadene?
51.Se vam zdi, da težko resnično uživate na živahni zabavi?
52.Vas mučijo občutki manjvrednosti?
53.Dolgočasni zabavi zlahka vdahnete življenje.
54.Včasih se pogovarjate o stvareh, o katerih nič ne veste.
55.Vas skrbi za vaše zdravje?
56.Ali radi sodelujete v potegavščinah?
57.Imate težave z nespečnostjo?

Štirje tipi osebnosti po Eysencku

Flegmatik: Za flegmatični temperament sta značilni nizka raven ekstravertnosti in nizka raven nevrotičnosti. To pomeni, da ste bolj obrnjeni vase in bolj čustveno stabilni od povprečja. Če ste flegmatik, ste premišljeni, razumni, umirjeni, potrpežljivi, skrbni, strpni. Imate bogato notranje življenje in se sami s seboj redko dolgočasite. Radi imate mir in tišino ter cenite čas, ki ga imate zase. Sami s seboj ste večinoma zadovoljni in redko se vznemirjate. Praviloma ste vztrajni, dosledni v svojih navadah, raje imate, če vaši dnevi potekajo po približno istem urniku. Imate dobre sposobnosti povezovanja informacij ter oblikovanja rešitev in idej. Ste sočutni in vas skrbi za druge, vendar pa neredko skrivate svoja čustva. Včasih vam lahko manjka motivacije in energije za soočanje z večjimi izzivi ter se sprijaznite z nižjimi cilji, kot ste jih sposobni doseči. Ste nezahtevni, razumevajoči, prijazni in intuitivni ter stabilni in zvesti prijatelji.

Kolerik: Za kolerični temperament sta značilni visoka raven ekstravertnosti in visoka raven nevroticizma. To pomeni, da ste čustveno manj stabilni in bolj usmerjeni v svojo okolico kot vase. Če ste kolerik, ste fizično in duševno aktivni, pogosto v gibanju in v stiku z drugimi ljudmi. Običajno ste osredotočeni na cilje in na učinkovito opravljanje dela. Obveznosti se raje lotite prej, kot da bi jih odlagali za kasneje. Lahko ste ambiciozni, motivirani in radi prevzemate vodstvene vloge. Ste dobri v načrtovanju in izvajanju nalog, praktično naravnani ter usmerjeni k rešitvam. Cenite dobro opravljeno delo, iskrenost in prizadevnost. Veliko vam pomeni, če vas ljudje spoštujejo in prepoznavajo vaše sposobnosti. Imate veliko energije in ste nemirni, zato se hitreje razburite in lahko ravnate impulzivno. Čutite se notranje močni, zato ste pogumni in imate radi izzive. Ste optimistični, pripravljeni sprejeti tveganja ter se soočiti z njihovimi posledicami.

Melanholik: Za melanholični temperament sta značilna visoka raven nevroticizma in nizka raven ekstravertnosti. To pomeni, da ste bolj obrnjeni vase in manj čustveno stabilni. Če ste melanholik, ste pogosto otožni in zaskrbljeni. Na splošno ste izjemno senzibilni in čustva vas lahko pogosto preplavljajo. Drugim se zdite resni, vase zaprti, previdni ali celo sumničavi, vendar tudi sočutni in skrbni. Običajno ste osredotočeni in vestni, lahko tudi perfekcionistični. Nalog se pogosteje in raje lotevate sami ter se prej ravnate po svojih lastnih standardih kot po zunanjih merilih. Pogosto opazite detajle, ki jih drugi spregledajo. Po naravi niste družabni in imate raje malo prijateljev, ki so za vam zelo blizu. Veliko vam pomeni naklonjenost drugih in dovzetni ste na trpljenje svoje okolice. Ste zvesti in spoštljivi ter včasih preveč potrpežljivi. Lahko se spopadate z nizko samozavestjo, dvomom vase in v svojo vrednost. Pomembni sta vam zanesljivost in gotovost.

Sangvinik: Za sangvinični temperament sta značilna visoka ekstravertnost in nizek nevroticizem. To pomeni, da ste bolj usmerjeni v okolico kot vase ter ste čustveno bolj stabilni od povprečja. Če ste sangvinik, ste živahni, družabni, brezskrbni, zgovorni in radi uživate. V življenju ste zadovoljni in optimistični ter zlahka sklepate prijateljstva. Ste domiselni in umetniški, pogosto imate veliko idej. Včasih preveč hitite in ste spremenljivi, zaradi česar ne končujete nalog ali pa ste kronični zamudniki in pozabljivci. Radi razveseljujete ljudi in ni vam neprijetno, če ste v središču pozornosti. Ljudje so radi v vaši družbi, saj ste pozitivni in druge radi bodrite in spodbujate. Imate smisel za humor in ste spretni govorci. Ste radovedni, spontani ter vam redko zmanjka energije. Odprti ste za nove izkušnje in imate radi pustolovščine. Druge sprejemate, kakršni so in ni vam v naravi, da bi sodili. Sprejemate drugačnost in verjamete v dobro v ljudeh.

Psihoterapija M. Čeh