Kako poteka spletna psihoterapija?

Kako poteka spletna psihoterapija?

Spletna psihoterapija je psihoterapija, ki poteka z videoklicem. Z videoklicem lahko opravljamo posamezna srečanja, ki se jih iz kakršnega koli razloga ne morete udeležiti fizično. Prav tako imate možnost, da psihoterapija poteka samo v spletni obliki. Moje izkušnje s spletno psihoterapijo so pozitivne in ste dobrodošli, če se zanjo odločite.

Spletna psihoterapija pri meni poteka po kanalu, ki ga izberete in ga najraje uporabljate. To so lahko Skype, Zoom, BlueJeans, Whereby, FaceTime itn. Za kanal se dogovorimo vnaprej, ko določamo termin, ter izmenjamo uporabniška imena. Običajno se pred prvim spletnim srečanjem tudi dodamo med kontakte, če kanal to omogoča. Če izberemo takšnega, pri katerem je treba pred začetkom posredovati vstopne podatke, vam jih posredujem na elektronski naslov ali telefon, kakor izberete.

Za spletno psihoterapijo potrebujete pametni telefon ali pa osebni računalnik z mikrofonom, zvočnikom in kamero. Če se spletna povezava med srečanjem zaradi tehničnih težav podre, nadaljujemo na alternativnem kanalu ali po telefonu. Telefon je tudi sicer ena od alternativ psihoterapije na daljavo, če bi si izbrali takšno možnost. Pomembno je, da si lahko v terminu srečanja zagotovite zaseben prostor, ki vam bo zagotavljal občutek varnosti. Izkušnje so pokazale, da je to v urgentnih primerih lahko tudi avto.

Študije kažejo, da je spletna psihoterapija enako učinkovita kot psihoterapija v živo.

VSA POGOSTA VPRAŠANJA

. . .

Vsebine na spletni strani niso recenzirane in lektorirane. Hvaležna sem za opozorila na vsebinske nejasnosti in nedoslednosti, dvomljive ali zmotne trditve ter slogovne in pravopisne napake. PRIJAVITE NAPAKO.

Besedila na spletni strani so vam za uporabo na razpolago pod licenco Creative Commons: Vsebine lahko kopirate in delite ter urejate, predelujete in vključujete v lastna dela pod pogojem priznanja in navedbe avtorstva (https://mceh.si).

 

Malka Čeh