Kako poteka spletna psihoterapija?

Kako poteka spletna psihoterapija?

Spletna psihoterapija je psihoterapija, ki poteka z videoklicem. Z videoklicem lahko opravljamo posamezna srečanja, ki se jih iz kakršnega koli razloga ne morete udeležiti fizično. Prav tako imate možnost, da psihoterapija poteka samo v spletni obliki. Moje izkušnje s spletno psihoterapijo so bile pozitivne.

Spletna psihoterapija lahko poteka po različnih kanalih, kot so Skype, Zoom, BlueJeans, Whereby, FaceTime itn. Za kanal se s psihoterapevtom dogovorite vnaprej, ko določate termin, ter izmenjamte uporabniška imena. Običajno se pred prvim spletnim srečanjem tudi dodate med kontakte, če kanal to omogoča. Če izberemo takšnega, pri katerem je treba pred začetkom posredovati vstopne podatke, vam jih  psihoterapevt posreduje na elektronski naslov ali telefon.

Za spletno psihoterapijo potrebujete pametni telefon ali pa osebni računalnik z mikrofonom, zvočnikom in kamero. Če se spletna povezava med srečanjem zaradi tehničnih težav podre, se lahko srečanje nadaljuje na alternativnem kanalu ali po telefonu. Telefon je tudi sicer ena od alternativ psihoterapije na daljavo. Pomembno je, da si lahko v terminu srečanja zagotovite zaseben prostor, ki vam bo zagotavljal občutek varnosti. Moje izkušnje so pokazale, da je to v urgentnih primerih lahko tudi avto.

Študije kažejo, da je spletna psihoterapija enako učinkovita kot psihoterapija v živo.

VSA POGOSTA VPRAŠANJA

Psihoterapija M. Čeh