Kako dolgo bo psihoterapija trajala?

Globinska psihoterapija je dolgotrajna. V procesu spreminjamo vzorce, ki so lahko nastali zgodaj v vašem življenju in se do danes utrjevali.

Trajanje psihoterapevtskega procesa je odvisno od tega, kaj želite v psihoterapiji doseči in koliko ste od tega cilja oddaljeni. Če želite rešiti površinski akutni izziv, katerega vzroki so naključni in situacijski, ga lahko predelate v nekaj srečanjih. Če je težava kronična in se z njo že dolgo soočate, so njene korenine lahko globlje in psihoterapevtski proces dolgotrajnejši. Večletne obravnave niso izjeme, ker so lahko vzroki motenj prepleteni z vašo življenjsko in osebnostno strukturo. Dinamika napredka je odvisna od vaše motivacije in angažiranosti ter tega, koliko ste v procesu aktivni in odprti. V psihoterapijo vstopate z določenimi čustvenimi, kognitivnimi, osebnostnimi in odnosnimi kapacitetami in viri, ki prav tako vplivajo na vaše zmožnosti implicitnega in eksplicitnega ponotranjanja ter prakticiranja.

Ko s psihoterapijo pričenjate, določimo poskusne cilje in jih po prvi fazi procesa potrdimo ali posodobimo. Prva faza obravnave običajno obsega okoli 12 srečanj in po tem nekoliko lažje predvidimo, kako se bo vaš proces odvijal naprej. Na tej točki se lažje odločate, ali so vam obeti zadovoljivi in če ste pripravljeni nadaljevati. Psihoterapija je globinsko delo, ki zahteva veliko vaše energije, časa, denarja in predanosti. Predstavlja velik osebni vložek, zato je upravičeno, da pred odločitvijo pretehtate, ali ste svoje predstave in želje pripravljeni uresničiti.

. . .

Vsebine na spletni strani niso recenzirane in lektorirane. Iskreno sem hvaležna za opozorila na vsebinske nejasnosti in nedoslednosti, dvomljive ali zmotne trditve ter slogovne in pravopisne napake. PRIJAVITE NAPAKO.

Besedila na spletni strani so vam za uporabo na razpolago pod licenco Creative Commons: Vsebine lahko kopirate in delite ter urejate, predelujete in vključujete v lastna dela pod pogojem priznanja in navedbe avtorstva (https://mceh.si).

 

Leave a Reply

Do NOT follow this link or you will be banned from the site!