Psihoterapija je dolgotrajni globinski proces

Kako dolgo bo psihoterapija trajala?

Psihoterapijo obiskujete, dokler želite in ste motivirani. Trajanje psihoterapevtskega procesa je odvisno predvsem od tega, kaj želite v psihoterapiji doseči in koliko ste na začetku od tega cilja oddaljeni. Glede tega vam lahko svetujem, odločitev pa je zmeraj vaša. Če želite rešiti površinski akutni izziv, katerega vzroki so naključni in situacijski, ga lahko predelate v nekaj srečanjih. Tudi če potrebujete le podporo in varen prostor za pogovor, vam lahko zadostuje nekaj obiskov ali pa celo enkratno srečanje. Pri meni ste dobrodošli, če potrebujete enkratni psihoterapevtski pogovor, če želite prihajati na občasna srečanja, če se odločate za kratkotrajnejšo in na problem osredotočeno psihoterapijo ali če razmišljate o dolgotrajnem procesu.

Dinamika napredka in izid sta v vseh primerih odvisna od vaše motivacije in angažiranosti ter tega, koliko ste v procesu aktivni in odprti. V psihoterapijo vstopate z določenimi čustvenimi, kognitivnimi, osebnostnimi in odnosnimi kapacitetami in viri, ki prav tako vplivajo na vaše zmožnosti implicitnega in eksplicitnega ponotranjanja ter prakticiranja. Veliko je odvisno tudi od narave vaše težave. Če je kronična in se z njo že dolgo soočate, so njene korenine lahko globlje. V takem primeru je bolj verjetno, da boste potrebovali dolgotrajnejšo obravnavo. Večletni procesi niso izjema, če so izvori težav prepleteni z vašo življenjsko in osebnostno strukturo. V takšnih primerih se lahko že na začetku ali kasneje odločite za globinsko psihoterapijo.

Globinska psihoterapija je dolgotrajna. V procesu spreminjamo vzorce, ki so lahko nastali zgodaj v vašem življenju in se do danes utrjevali. Ko s psihoterapijo pričenjate, določimo poskusne cilje in jih po prvi fazi procesa potrdimo ali posodobimo. Prva faza globinske psihoterapije običajno obsega okoli 12 srečanj, po katerih nekoliko lažje predvidimo, kako se bo vaš proces odvijal naprej. Na tej točki se tudi lažje odločate, ali ste zadovoljni in se želite podati v dolgotrajnejši proces. Globinska psihoterapija velik osebni vložek, ki mu namenite veliko svoje energije, časa, denarja in predanosti. Temu primerni so tudi izidi.

VSA POGOSTA VPRAŠANJA

. . .

Vsebine na spletni strani niso recenzirane in lektorirane. Hvaležna sem za opozorila na vsebinske nejasnosti in nedoslednosti, dvomljive ali zmotne trditve ter slogovne in pravopisne napake. PRIJAVITE NAPAKO.

Besedila na spletni strani so vam za uporabo na razpolago pod licenco Creative Commons: Vsebine lahko kopirate in delite ter urejate, predelujete in vključujete v lastna dela pod pogojem priznanja in navedbe avtorstva (https://mceh.si).

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Malka Čeh