Kako se razlikuje delo med različnimi psihoterapevti?

Vsak psihoterapevt k psihoterapevtskemu proceseu pristopa nekoliko po svoje in pri vsakem bo vaš proces drugačen. Psihoterapevti neredko izhajamo iz različnih delovnih in življenjskih filozofij ter se razlikujemo v tem, kaj mislimo, da je najbolj učikovito in dobro. V psihoterapiji ni univerzalnih receptov, saj se lahko vi sami na neko metodo odzivate povsem drugače, kot kdo drug. Vnaprej tudi težko natanko uganete, kakšen način dela vam bolj odgovarja, zato je najbolje poskusiti.

Moja delovna filozofija izhaja iz predpostavke, da v procesu potrebujete podporo in krepitev moči, hkrati pa tudi iskreno soočanje z realnostjo. Če presodim, da je za vas dobro, vas blago, vendar neposredno spodbujam iz cone udobja. Včasih potrebujete počitek in tolažbo, vendar je psihoterapija veliko več od tega. Umetnost psihoterapevtskega dela je lovljenje ravnovesja optimalne frustracije. Ta vam na eni strani zagotavlja odnosno varnost in človeško toplino, na drugi strani pa trdno prepričanje, da zmorete več, kot si večinoma upate priznati.

Spodbujam vas, da skupaj odkrivamo in vzdržimo neprijetne vsebine. Soočanje z življenjskimi dejstvi krepi vaše kapacitete prenašanja neugodja. Tako širite svoj življenjski menevrski prostor in razvijate zmožnosti uresničevanja svojih hotenj. V psihoterapiji ne premagujemo le poti do tistega cilja, s katerim ste prišli v proces. Pridobivate nove veščine, ki jih boste kasneje v življenju rabili pri mnogih drugih povzdigih.

Pri delu z menoj lahko pričakujete, da sem pragmatik in ne romantiziram. Pri oblikovanju kliničnih metod večinoma sledim znanosti in biološki logiki. Če vas zanima, vam ob priložnostih na prijazen in razumljiv način pojasnim, na kakšen način delujejo kakšni vaši mehanizmi. Duhovno in filozofsko se opiram na budistične tradicije, vendar jih pri delu uporabljam implicitno in kot lastno notranje vodilo.

Pri oblikovanju in vodenju vašega procesa sledim principu fleksibilnost na način poskušanja. To pomeni, da delo ves čas prilagajam vam in vašim specifikam. V psihoterapiji imamo na razpolago veliko metod in strategij. Če torej ugotovimo, da nek način ne deluje, začnemo na novo, poskusimo drugače. Ne vztrajamo iz principa in ne rinemo z glavo skozi zid. V izhodišču in središču vašega procesa ste vi.

VSA POGOSTA VPRAŠANJA

Psihoterapija M. Čeh