Potek psihoterapevtskega procesa

Psihoterapevtski proces

V redni psihoterapiji se srečujemo vsaj enkrat tedensko ob stalnih terminih. Posamezno srečanje traja eno (45 minut) do dve (90 minut) terapevtski uri. O trajanju psihoterapevtskega procesa se okvirno dogovorimo v uvodnih urah, kasneje pa lahko časovni okvir prilagajamo delu, spoznanjem in vašim potrebam. Celoten psihoterapevtski proces v grobem sestavljajo uvodno srečanje, začetna faza, osrednja faza in zaključna faza psihoterapije.

Pred vstopom v psihoterapijo opravimo uvodno srečanje, ki je namenjeno spoznavanju. Predstavite mi svoja pričakovanja in želje ter se pozanimate, kako psihoterapija poteka. Uvodno srečanje je prostor za vsa vaša vprašanja in tudi za prvi vtis o tem, ali ste na pravem mestu. Po opravljenem uvodnem srečanju se odločite, če bi začeli s psihoterapijo in kako pogosto bi jo za začetek obiskovali.

Uvodnemu srečanju sledi začetna faza psihoterapije. V prvih srečanji se lahko najprej posvetimo vaši trenutni stiski in poskrbimo, da se bolje počutite. Nato postavimo t. i. kontekstualne temelje. To naredimo tako, da strukturiramo pregledamo vaš življenjski kontekst. Poveste mi o svojem vsakdanu, osebnosti, odnosih, pomembnih dogodkih v sedanjosti in preteklosti. Raziskujemo tudi vsebine, ki so vas privedle v psihoterapijo. Psihoterapija v tem času poteka bolj vodeno in površinsko. V začetni fazi se še dobro spoznavamo in vzpostavljamo odnos.

V osrednji fazi psihoterapije poglabljamo in nadaljujemo vaš terapevtski proces. Osrednja faza zajema jedrni in najbolj obsežen del, v katerem sprožamo terapevtske spremembe. Te se ne uresničujejo linearno, ampak so značilna tako obdobja hitrejšega napredka kot krajša obdobja stagnacije. Zgodijo se lahko tudi prehodna obdobja poslabšanja. Začasno zmanjšanje stabilnosti in povečanje ranljivost pogosto napove večje spremembe. Pred globljimi in pomembnimi prehodi se lahko pojavljajo odpori, ki jih začutite v kot nelagodje in zadržke. Če stiske izrazite, jih raziščemo in skupaj premagujemo. Lahko so pomemben vir terapevtskih vsebin.

V zadnjo fazo psihoterapije preidemo ob odločitvi o zaključevanju. Za zaključevanje se lahko odločite, ko se ustavi napredek ali pa ko preprosto dosežete, kar ste si želeli. Zaključna faza predstavlja poslavljanje v pomembnem odnosu in zaključevanje globinskega procesa. Trajanje zadnje faze je prilagojeno vašim potrebam. Ustrezno izpeljan zaključek zagotovi, da ne pustimo odprtih vsebin.

Psihoterapija M. Čeh