Dvodnevno izobraževanje: Na sočutje usmerjena psihoterapija (CFT)

Vabilo na dvodnevno izobraževanje za psihoterapevte

Inštitut za integrativno psihoterapijo in svetovanje

vabi na

DVODNEVNO UVODNO IZOBRAŽEVANJE: NA SOČUTJE USMERJENA PSIHOTERAPIJA (CFT)

ki bo potekalo

21. in 22. septembra 2019 v prostorih Inštituta IPSA na naslovu Stegne 7 v Ljubljani.

Na sočutje usmerjeni psihoterapevtski pristop (compassion-focused therapy, CFT) je razvil Paul Gilbert. Na sočutje usmerjana psihoterapija  združuje tehnike kognitivne vedenjske terapije s koncepti evolucijske psihologije, socialne psihologije, razvojne psihologije, budistične psihologije in nevroznanosti. Ključna komponenta pristopa je uporaba psihoterapevtovega visoko razvitega sočutja v namen spodbujanja pacientove izkušnje notranje topline, varnosti, pomirjenosti. Vzporedno razvijanje kapacitet pacientovega sočutja z okolico in samims eboj pripomore k spremembi problematičnih vzorcev zaznavanja in čustovanja, ki se povezujejo s tesnobo, jezo, sramom in samokritičnostjo [1].

Teoretični temelj CFT psihoterapije izhaja iz evolucijske teorije, ki pri človeku predpostavlja razvoj vsaj treh osnovnih vrst sistemov čustvene regulacije, in sicer sistem ogroženosti (zaščite), gonski sistem (iskanja virov) in sistem pomirjanja. Delovni princip CFT psihoterapije poudarja povezovanje kognitivnih vzorcev in treh osnovnih sistemov uravnavanja čustev. V psihoterapevtskem procesu z uporabo tehnik, kot je razvijanje sočutja in kognitivno-vedenjske vaje, pacientu pomagamo pri učenju učinkovitejšega upravljanja vsakega od sistemov. S tem razvija svoje kapacitete za ustreznejše odzivanje na vsakdanje obremenitve in odnosne stresorje. Še posebej učinkovit je CFT pristop pri pacientih, ki doživljajo intenzivne občutke sramu in samokritičnost ter imajo težave z razvijanje sočutja in topline do samih sebe ali drugih [1].

Izobraževanje bo vodil izr. prof. dr. Igor Krnetić, specialist kognitivno-vedenjske psihoterapije, racionalno-čustvene vedenjske psihoterapije (angl. rational emotive behavior therapy), psihoterapije sprejemanja in predanosti (angl. acceptance and commitment therapy ) in na sočutje usmerjene psihoterapije (CFT). Izobraževanje bo sestavljeno iz teoretičnega in praktičnega dela. V teoretičnem delu bodo predstavjeni osnovni koncepti, delovne izkušnje in praktična uporaba CFT pristopa s predstavitvijo CFT tehnik. Predstavitvam bodo sledile izkustvene vaje, ki bodo potekale individualno, v parih ali manjših skupinah.

Izobraževanje bo potekalo v bosanskem jeziku. Več o organizaciji in vsebini izobraževanja na spletni strani inštituta: https://www.ipsa.si/sl/event/na-socutje-usmerjena-terapija-compassion-focused-therapy-cft/

[1] Gilbert, P. (2009). Introducing compassion-focused therapy. Advances in psychiatric treatment, 15(3): 199–208.

. . .

Vsebine na spletni strani niso recenzirane in lektorirane. Iskreno sem hvaležna za vsa opozorila na vsebinske nejasnosti in nedoslednosti, dvomljive ali zmotne trditve ter slogovne in pravopisne napake. PRIJAVI NAPAKO.

 

Tags: compassion focused psychotherapy, izobraževanja za psihoterapevte, na sočutje usmerjena psihoterapija, psihoterapevtska izobraževanja

Related Posts

by
Specializantka nevro/psihoanalitične psihoterapije in magistrandka psihoterapevtske znanosti. Psihoterapevtsko delo opravljam v Ambulanti Fakultete za psihoterapevtsko znanost USF in v Zasebni psihoterapevtski kliniki RRPI. E-pošta: malka.ceh@rrpi.si.
Previous Post Next Post
0 shares

Malka Čeh

Magistrandka psihoterapevtske znanosti in specializantka nevro/psihoanalitične psihoterapije

Psihoterapevtsko delo od 2018 opravljam v fakultetni ambulanti Fakultete za psihoterapevtsko znanost Univerze Sigmunda Freuda (FPZ SFU) ter od 2019 v zasebni specialistični kliniki Razvojno-raziskovalnega psihoterapevtskega inštituta FPRZ Moji supervizorji so doc. dr. Emil Benedik, klin. psih., mag. pth. Urška Battelino, pa. pth. in asist. Parov Anzelc, univ. dipl. fil.