Sodni dan je pred vrati, svetovne banke ponarejajo valute, cepiva povzročajo avtizem, pristanek na Luni je zrežiran, planet vodijo reptilni vesoljci in G5 sevanje v mogažane vstavi čip. Gotovo ste slišali za vsaj eno od številnih teorij zarote, ki živahno krožijo predvsem po spletu, včasih pa postanejo nelagodna tema pogovorov v živi družbi. Mogoče je pripadnost teorijam zarote veliko bolj pogosta, kot si mislite; po nekaterih podatkih vanje verjame skoraj polovica zahodne populacije. Kaj so vzroki?

Človeški možgani so skozi evolucijo razvili izjemno zmožnost prepoznavanja vzorcev. Vaši čuti nenehno zajemajo ogromne količine podatkov in jih med seboj ves čas povezujejo. Za človeka je bila ta sposobnost bistvenega pomena, da je bolje predvideval prihajajoče naravne okoliščine ter na svoja predvidevanja ustrezno odzval. Večja kot sta bili nevarnost ali negotovost, pomembneje je bilo, da je informacije procesiral in nanje reagiral. Stranski učinek te sposobnosti je, da na siru z žara prepoznamo obraze, v oblaku konjenika in v dogodkih okoli sebe teorije zarote. Negotovost modernega načina življenja, kjer so velike družbene in individualne spremembe del vsakdanjika, lahko povzroča intenzivno tesnobo in spodbuja k iskanju in snovanju razlag. Vpletanje fantazije vsemogočnega udeleženca, kot sta vlada ali vesoljci, na eni strani pogojujejo občutki nemoči in izgubljenost, na drugi strani pa nezavedna želja, da obstaja višja sila, ki ima vse pod nadzorom in sta kaos in nepredvidljivost samo navidezna. Mogoče deluje kontradiktorno, vendar občutek, da veste, kaj se dogaja, čeprav je to dogajanje ogrožajoče, pomirja. Človek kot veliko drugih živali raje izbira neprijetno znano kot neznano. (To je eden od razlogov, zakaj lahko vztrajate v slabih odnosih, škodljivih okoljih, nevarnih navadah.) Strah ob negotovosti in nevednosti zaradi nerazumevanja zapletenega delovanja velikih socialnih organizacijskih struktur ter kompleksnih znanstvenih konceptov, je velik dejavnik pripadnosti teorijam zarote.

Zarote seveda obstajajo. Bi pa nekatere hipotetične zahtevale izjemno visoko stopnjo motivacije in predvsem nepredstavljive sposobnosti organizacije vpletenih. Ljudje imamo pa običajno težave z organizacijo obletnic in odločanjem o tem, kam bomo šli na kosilo.

. . .

Vsebine na spletni strani niso recenzirane in lektorirane. Iskreno sem hvaležna za opozorila na vsebinske nejasnosti in nedoslednosti, dvomljive ali zmotne trditve ter slogovne in pravopisne napake. PRIJAVITE NAPAKO.

Besedila na spletni strani so vam za uporabo na razpolago pod licenco Creative Commons: Vsebine lahko kopirate in delite ter urejate, predelujete in vključujete v lastna dela pod pogojem priznanja in navedbe avtorstva (https://mceh.si).

 

Leave a Reply