Izogibajoča osebnostna motnja

Izogibajočo osebnostno motnjo pozna Diagnostični in statistični priročnik duševnih motenj, ki se pogosteje kot v Evropi uporablja v ZDA.[1] Vpeljuje jo tudi nova različica Mednarodne klasifikacije bolezni,[2] vendar še ne v vseh različicah. Googlovi podatki o iskanju po ključnih besedah kažejo, da je zanimanje za izogibajočo osebnostno motnjo v porastu, kar lahko pomeni, da bo postopoma vključena tudi v druge klasifikacije. Mogoče je tudi, da postajajo značilnosti izogibajoče osebnostne motnje pogostejše zaradi sprememb družbenih vzorcih. Bistvene značilnosti izogibajoče osebnostne motnje so opredeljene kot socialna zadržanost, občutek lastne nezadostnosti in preobčutljivosti za negativno kritiko. Posledica te dinamike je lahko socialna izolacija kljub želji in potrebi po odnosih. Za znake izogibajoče osebnostne motnje je predvideno, da se pojavijo v zgodnji odrasli dobi in so prisotni v različnih okoliščinah. Če imate značilnosti izogibajoče osebnostne motnje, je verjetno da:

  • se niste pripravljeni vključevati v odnose, dokler niste povsem gotovi, da ste ljudem všeč;
  • ste zadržani do intimnih odnosov, ker vas je strah, da bi se vam kdo posmehoval;
  • se preveč ukvarjate s scenariji, da bi vas drugi kritizirali ali vas zavrnili;
  • ste pri novih poznanstvih in okoliščinah izrazito zadržani, ker se počutite nezadostni;
  • se sami sebi zdite družbeno nespodobni, antipatični, manjvredni;
  • se zelo izogibate neznanim in novim okoliščinam, ker se bojite osmešiti.

Če se nahajate na spektru izogibajoče osebnostne motnje, je verjetno, da se izogibate vsem aktivnostim, ki zahtevajo večji medosebni stik. Strah vas je kritike, neodobravanja, zavrnitve, zaradi česar lahko zavračate različne pomembne priložnosti v življenju. Neradi spoznavate nove ljudi in se na splošno izogibate novim in neznanim situacijam. Veliko potrditev in zagotovil potrebujete, preden zaupate, da ste komu resnično všeč. Predvidevate, da so ljudje na splošno kritični in zavračajoči. V zasebnih in intimnih odnosih potrebujete brezpogojno sprejemanje in vsaka kritika je za vas lahko nevzdržna. Neradi delite svoje občutke zaradi strahu, da bi bili zaradi teh izpostavljeni, da bi se vam drugi posmehovali ali vas zasramovali. Za kritike, neodobravanja, zavračanja, posmeha, negativnega vtisa imate zelo nizek prag, zato jih takoj zaznate. Verjetno je, da ste plašni, tihi, zadržani in »nevidni«, ker se trudite ne vzbuditi pozornosti ter se s tem mogoče izpostaviti ocenjevanju. Bojite se spregovoriti, saj predpostavljate, da boste rekli kaj, kar se bo drugih zdelo neprimerno.

Izogibajoča osebnostna motnja sodi med osebnostne motnje s pretežno anksiozno dinamiko. To je pomembno, ker vedenje, ki ga povzročajo simptomi, simptome krepi. Če vas je torej strah komunikacije in se zato komunikaciji izogibate, vas bo komunikacije samo vse bolj strah. Za osebnostne motnje praviloma velja, da izhajajo iz vaših značajskih lastnosti. Nekatere značajske poteze s sistematičnim delom lahko spreminjate načrtno ali pa se spremenijo zaradi močno pomembnih okoliščin. Skupek vseh značajskih lastnostih neredko ostaja bolj ali manj trajen vse življenje, saj je deloma posledica genetskih dejavnikov deloma pa zgodnjih razvojnih. Na izogibajočih lastnostih lahko kljub temu veliko naredite, bodisi sami bodisi s pomočjo. Osrednja strategija blaženja izogibajočih vedenj je izpostavljanje tistemu, čemur se želite izogniti. Pristopi izpostavljanja so različni, od tehnik preplavljanja do postopnega napredovanja po majhnih korakih. Vedno, ko govorimo o osebnostnih motnjah, pa je potrebno dolgotrajno in globinsko delo.

***

[1] Ameriško psihiatrično združenje (2013). Diagnostic and statistical manual of mental disorders (5th ed.). New York: APA.
[2] Svetovna zdravstvena organizacija (‎2004)‎. MKB-10: mednarodna statistična klasifikacija bolezni in povezanih zdravstvenih težav (10. izdaja). Ženeva: WHO.

Author: M. Č.

Malka Čeh je nevro/psihoanalitična psihoterapije in magistra psihoterapevtske znanosti. Psihoterapevtsko delo opravlja v Zasebni psihoterapevtski kliniki RRPI. Kontakt: malka.ceh@rrpi.si in 051 383 879.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Psihoterapija M. Čeh